Включеният в американският санционен списък по закона Магнитски“ Илко Желязков е

...
Включеният в американският санционен списък по закона Магнитски“ Илко Желязков е
Коментари Харесай

Илко Желязков от списъка с американските санкции подаде оставка

Включеният в американският санционен лист по закона „ Магнитски “ Илко Желязков е подал оставката си като заместник-председател на Бюрото за надзор на специфичните разследващи средства. 

Тя е била подадена през вчерашния ден в деловодството на Народното събрание, заяви БНР като се базира на информация от свои източници в Бюрото и в пресцентъра на Народното събрание. Желязков излезе в отпуск след оповестението на листата при започване на този месец. Оставката му обаче може да бъде прегледана и гласувана от настоящ парламент, заради което наред с молбата за овакантяване Желязков е подал и заявление за удължение на отпуска си до 23 юли, когато се чака да има ново Народно заседание след идните предварителни избори на 11 юли.

Относно Желязков, в отчета на финансовото министерство на Съединени американски щати се разяснява, че той е подставено лице в корупционната активност на Делян Пеевски, който също беше включен в санкционният лист.

„ В началото на 2018 година двамата ръководели скица за продажба на български документи за престояване, за която се твърди, че представители на сдружения плащали подкупи на български длъжностни лица, които да подсигуряват, че техните клиенти ще получат документи за поданство неотложно, а не след заплащането на депозит от 500 000 щатски $ или откакто изминат петте години за обработването на законно обосновано искане “, написа в претекстовете по закона „ Магнитски “.

От 2019 година било известно, че Илко Желязков е предложил подкупи на високопоставени държавни чиновници от българското държавно управление, от които се е очаквало да дават информация, интересуваща Пеевски. В подмяна Желязков имал грижата приелите предлагането му да бъдат назначени на авторитетни длъжности и им осигурявал месечен рушвет.

„ Заместник-председателят на Бюрото за надзор на СРС изнудвал възможен претендент за български министър посредством опасност от покачване на наказателни обвинявания от прокуратурата, в случай че след назначението си министърът не му окажел по-нататъшно подпомагане “, написа още в отчета на Финансовото министерство на Съединени американски щати.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР